Βιβλία και δημοσιεύσεις

Διηγήματα του Γιάννη Γορανίτη έχουν δημοσιευτεί σε συλλογικούς τόμους και περιοδικά.
Ενδεικτικά:

 • Το διήγημα με τίτλο «Εσωτερικό γραμμάτιο» δημοσιεύτηκε στην ανθολογία διηγημάτων «Το μυστικό» (Εκδόσεις Καστανιώτη, Νοέμβριος 2018).
  Περισσότερα εδώ

Περίληψη έκδοσης

Στην καρδιά κάθε ενδιαφέρουσας αφήγησης κρύβεται ένα μυστικό, κάτι που δεν γνωρίζει ο αφηγητής, ή ο αναγνώστης, ή και οι δυο τους. Ένας ρευστός, απροσδιόριστος πυρήνας που μας κάνει να σκιρτούμε όταν κάποιος ψιθυρίζει.Η συγγραφέας Αμάντα Μιχαλοπούλου ζήτησε από 17 νέους συγγραφείς, μαθητές της στη δημιουργική γραφή, να γράψουν ιστορίες γύρω από κάποιο μυστικό που αποκαλύφθηκε ή έμεινε για πάντα κρυμμένο.

Συγκεντρώθηκαν έτσι 17 διηγήματα για μυστικά που δημιούργησαν ενοχές, θυμό, επιθυμία για εκδίκηση, ακόμα και απρόβλεπτη αδράνεια. Μυστικά μικρά και μεγάλα που ανατέμνουν την κρυφή ζωή, την παραβατικότητα, την ιερότητα της εξομολόγησης. Μυστικά που μας ενθαρρύνουν να ξεσκεπάσουμε νοερά, καθώς διαβάζουμε, τα δικά μας μυστικά και τον τρόπο με τον οποίο επέδρασαν στη ζωή μας και στη ζωή των άλλων. Η συλλογή συμπληρώνεται από ένα ακόμα μυστικό, εκείνο της συμβίας στο διήγημα του Ροΐδη «Ψυχολογία Συριανού συζύγου». Η «Ψυχολογία Συριανής συζύγου» είναι μια απόπειρα να παρακολουθήσουμε τη μυστική ζωή των παραμελημένων δευτεραγωνιστών στην ιστορία της λογοτεχνίας. Αλλά κι ένα παιχνίδι των νέων συγγραφέων που διασκεδάζουν ακόμα γράφοντας, που μεταμορφώνονται σε Homo Ludens.

Γράφουν οι: Γιάννης Γορανίτης, Γιολάντα Γραμματικάκη, Ευγενία Δούρου, Κατερίνα Καζολέα, Ευδοκία Κατσουρού, Λένα Κομίνη, Αλεξάνδρα Κωνσταντιδέλλη, Ηλιάνα Κωτσίλα, Δήμητρα Λουκά, Άννα Μερτζάνη, Ντομινίκ Ανδρεάδου-Μολίν, Αθηνά Μπαλή, Εύη Μυλωνάκη, Χριστίνα Ντούση, Μυρτώ Σεϊζάνη, Μαρίνα Τουπάι και Όλγα Κοζάκου-Τσιάρα.

Τα έσοδα από την πρώτη έκδοση θα διατεθούν για τις υπηρεσίες της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας «Μέριμνα».

 • Το διήγημα με τίτλο «Οδός Ηπείρου» διακρίθηκε με τον πρώτο έπαινο στο διαγωνισμό «Δρόμοι της Αθήνας» και δημοσιεύτηκε στην ομότιτλη συλλογή διηγημάτων (Ιανός, Απρίλιος 2014).
  Περισσότερα εδώ

Περίληψη έκδοσης

DromoiΚυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΙΑΝΟS το βιβλίο «ΔΡΟΜΟΙ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ». Μια συλλογή 16 διηγημάτων που ψηφίστηκαν ως τα καλύτερα μετά από τον διαγωνισμό που διοργάνωσαν οι Atenistas και ο IANOS. Μια τεράστια πόλη µε χιλιάδες δρόµους, τους οποίους καθηµερινά διασχίζουν εκατοµµύρια Αθηναίοι, τρέχουν και σταµατούν, µιλούν και ακούν, οσφραίνονται και συλλέγουν µέσα τους, ο καθένας χωριστά, τη µικρή του προσωπική µαρτυρία. Ένας πλούτος ανεξερεύνητος, από το ατοµικό καταστάλαγµα της αθηναϊκής καθηµερινότητας.
Μ’ αυτό το σκεπτικό καλέσαµε, σε έναν ανοιχτό διαγωνισµό, τους συµπολίτες µας να γράψουν ένα διήγηµα εµπνευσµένο απ’ την πόλη τους. Με αρωγό τις εκδόσεις «ΙΑΝΟS», που ανέλαβαν την έκδοση του βιβλίου, συλλέξαµε 588 συµµετοχές. Ο Θεόδωρος Γρηγοριάδης (συγγραφέας), η Λένα Κιτσοπούλου (ηθοποιός-σκηνοθέτρια), ο Αύγουστος Κορτώ (συγγραφέας), ο ∆ηµήτρης Φύσσας (συγγραφέας-κειµενογράφος) και η Μαρία Κοκκίνη (εκπρόσωπος των εκδόσεων «ΙΑΝΟS»), αποτέλεσαν την κριτική επιτροπή και κατέληξαν στα 16 διηγήµατα που φιλοξενούνται σε αυτό το βιβλίο.
Ευχαριστούµε θερµά όσους έστειλαν τις µικρές αθηναϊκές ιστορίες τους και όλους εκείνους που συνέβαλαν στην προσπάθεια αυτή, αποτέλεσµα της οποίας αποτελεί η παρούσα έκδοση. Για µια ακόµα φορά, και µε ένα διαφορετικό τρόπο, µέσα από ένα βιβλίο, σας προσκαλούµε να περιπλανηθούµε παρέα σε 16 δρόµους της πόλης µας και να την αγαπήσουµε ξανά γι’ αυτόν τον τόσο ιδιαίτερο χαρακτήρα της.
 • Το διήγημα με τίτλο «Αυτή που Φέρνει το Φως» βραβεύτηκε στον 2ο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό «Μίμης Σουλιώτης» του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Δημιουργικής Γραφής του Παν. Δυτικής Μακεδονίας και δημοσιεύτηκε στην ομότιτλη συλλογή (Libron, Ιούνιος 2016).
  Περισσότερα εδώ

Περίληψη έκδοσης

libron_logotexnikos_souliotis_coverΟ 2ος Λογοτεχνικός Διαγωνισμός «Μίμης Σουλιώτης» έρχεται από το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Δημιουργική Γραφή» του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, τον «χώρο» που στεγάζει και θρέφει τα οράματα μιας ολόκληρης γενιάς λογοτεχνών.

Αυτής της νέας γενιάς, πέρα από ηλικιακούς προσδιορισμούς και γενεαλογικές ταυτότητες, που απηχεί το αίτημα της αναγέννησης της συγγραφικής τέχνης και της κριτικής στάσης απέναντι στις παρηκμασμένες και ακατανόητες μεταμοντέρνες λογοτεχνίζουσες φυσιογνωμίες του καιρού μας.

 • Το διήγημα με τίτλο «Σωθῆναι τας ψυχάς ἡμῶν» δημοσιεύτηκε στο The Books’ Journal στο πλαίσιο του αφιερώματος Σημείο Μηδέν (τεύχος 69, Σεπτέμβριος 2016) σε συνεργασία με το Νέο Πλανόδιον.
  Το ίδιο διήγημα περιλήφθηκε στην Ανθολογία με τίτλο: «83 Ιστορίες Μπονζάι για το σημείο μηδέν» (Εκδόσεις Σιδέρη, 2017, επιμ.: Βασίλης Μανουσάκης, Ηρώ Νικοπούλου, Έλενα Σταγκουράκη). Περισσότερα εδώ.

Περίληψη έκδοσης

83Οι 83 Ιστορίες Μπονζάι για το Σημείο Μηδέν είναι η πρώτη ανθολογία διηγημάτων στα ελληνικά που συγκροτείται και εκδίδεται με αφορμή τη μαύρη επέτειο των δεκαπέντε χρόνων από τη μοιραία 11/09/2001 και την πτώση των Δίδυμων Πύργων της Νέας Υόρκης. Οι επιπτώσεις εκείνης της επίθεσης μεταλλασσόμενες επιβιώνουν ακόμα αλλάζοντας τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε, αντιλαμβανόμαστε και βιώνουμε την καθημερινότητα και τον κόσμο. Η εικόνα του ασφαλούς και άτρωτου δυτικού πολιτισμού έχει πλέον καταρρεύσει μαζί με τους Πύργους.

Με το βιβλίο αυτό προτείνεται ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα από τη διεθνή μυθοπλαστική παραγωγή με θέμα ή αφορμή το καθοριστικό εκείνο γεγονός και τον αντίκτυπό του. Γι’ αυτό επιλέξαμε και συμπεριλάβαμε πέραν των γνωστών Eλλήνων συγγραφέων και διηγήματα αναγνωρισμένων συγγραφέων από τα αγγλικά, ισπανικά, ρωσικά και βουλγαρικά, που μετέφρασαν ειδικά για τον αφιερωματικό αυτόν τόμο συνεργάτες μας μεταφραστές, και τα οποία δημοσιεύονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Εκδίδουμε αυτή την ανθολογία πιστεύοντας στη δύναμη της λογοτεχνίας και ελπίζοντας στη μεταμορφωτική δράση των κειμένων πάνω στην καθημερινή μας σκέψη και πράξη.

 • Το διήγημα με τίτλο «Λέγε με Ναθαναήλ» απέσπασε μία από τις τέσσερις διακρίσεις στον διαγωνισμό των εκδόσεων Μεταίχμιο με αφορμή το έργο του Paul Auster.
  Το διήγημα εδώ.
 • Το διήγημα με τίτλο «Πιασμένος απ’ τα μαλλιά της Αφροδίτης» κέρδισε τιμητικό έπαινο στον διαγωνισμό «Δείπνο» του diavasame.gr (Δεκέμβριος 2014). Το διήγημα εδώ.
 • Το διήγημα με τίτλο «Ολική Ρήξη Συνδέσμων» δημοσιεύτηκε στο The Books’ Journal (τεύχος 52, Φεβρουάριος 2015)
 • Το διήγημα με τίτλο «Κυριακή, 7 Ιουλίου 2097» δημοσιεύτηκε στο Φρέαρ, στο πλαίσιο του αφιερώματος με θέμα «Καύσωνας». (Ιούλιος 2017). Το διήγημα εδώ.
 • Το διήγημα με τίτλο «Οταν παντρευτούμε, δεν θα τσακωνόμαστε ποτέ» δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στο πλαίσιο του αφιερώματος «Καλοκαίρι – δέκα βλέμματα | Υπό σκιάν». (Ιούλιος-Αύγουστος 2018). Το διήγημα εδώ.
 • Το διήγημα με τίτλο «Επαφή Ασφαλείας» δημοσιεύτηκε στην ελληνική έκδοση του Playboy (τεύχος 1, περίοδος Γ’, Ιανουάριος 2019).