Εκδοτική άνοιξη μεσ’ στο Χειμώνα

Από το αφιέρωμα του Fractal Art με τίτλο ««Εκδοτική άνοιξη μεσ’ στο Χειμώνα: Κάθε χρόνο και καλύτερα!».
Επιμέλεια: Ελένη Γκίκα // 

Αν μη τι άλλο, αναγνωστικά, θα τους συναντήσουμε όλους αυτό τον Χειμώνα. Από τον Φλωμπέρ και την «Μαντάμ Μποβαρύ» του μέχρι την «Αγαπημένη» της Τόνι Μόρισον. Κι από τον Πολ Όστερ και τον Ντέϊβιντ Φόστερ Γουάλας μέχρι τον…

Αλέξανδρο Κοτζιά και τον Γιώργο Χειμωνά. Αλλά και οι γνωστοί μας, Δημήτρης Σωτάκης, Αχιλλέας Κυριακίδης, Χρήστος Οικονόμου, Ρέα Γαλανάκη, Σώτη Τριανταφύλλου, Κωνσταντίνος Τζαμιώτης, Ανδρέας Μήτσου βρίσκονται εδώ, με καινούργια δουλειά τους, επιτρέποντάς μας να ελπίζουμε: αν μη τι άλλο συγγραφικά και εκδοτικά όλα πάνε καλά!

Με κόπους σίγουρα και προσπάθειες και προσωπικό αγώνα, δεν είναι εύκολο αλλ’ όμως κάτι άλλαξε, κάτι γίνεται, το βιβλίο αντιστέκεται και μας δίνει δύναμη, μας δείχνει τον δρόμο, κάτι επιτέλους δείχνει να πάει καλά!Ας κάνουμε μια προσπάθεια να δούμε τι περιμένουμε εκδοτικά σε ελληνική και ξένη πεζογραφία, ποίηση, μελέτες, δοκίμια και ιστορία, βιογραφίες και μια κλεφτή ματιά στα υπέροχα παιδικά. Θα επανέλθουμε, μάλλον, παραλείψαμε σίγουρα. Θα τα λέμε συχνά.

Ελληνική Λογοτεχνία:

Γιάννης Γορανίτης «24»

24 στάσεις του Ηλεκτρικού Σιδηροδρόμου της Αθήνας. 24 στιγμιότυπα, 24 καρέ, όσα και σε ένα παλιό φιλμ. 24 διηγήματα που εκτυλίσσονται μέσα και έξω από τα βαγόνια και τους σταθμούς. 24 αυτοτελείς, ημιτελείς, μετέωρες και συνεχιζόμενες ιστορίες. Οι υφάνσεις τους αλλού πυκνότερεςαλλού πιο αραιές, οι πρωταγωνιστές τους ετερόκλητοι και αντιφατικοί, οι πορείες τους αν και παράλληλες σαν τις ράγες, αλλού τέμνονται και αλλού εφάπτονται. Στο φόντο, ο θόρυβος του τρένου αλλά και 24 ανώνυμες φωνές που παρεμβάλλονται διαρκώς ως άλλος Χορός του δράματος –δεν πρωταγωνιστούν όμως στις ιστορίες, μόνο ο Κορυφαίος του Χορού ξεχωρίζει στο τέλος.

Η συλλογή τοποθετείται χρονικά σε ένα από τα πρώτα καλοκαίρια της κρίσης. Είναι ένα ζεστό, φορτισμένο πρωινό και οι απεργίες έχουν παραλύσει την πόλη –τα βενζινάδικα παραμένουν κλειστά για μέρες και τα ταξί έχουν ανεβάσει χειρόφρενα. Ο συρμός γεμίζει με τακτικούς επιβάτες, αλλά και κάποιους που μπαίνουν για πρώτη φορά στο τρένο. Στα βαγόνια συνυπάρχουν εκπρόσωποι της μεσαίας τάξης με νεόπτωχους, γιατροί με άνεργους, στελέχη με μετανάστες, αλλά και άνθρωποι που επιβιβάστηκαν κατά τύχη ή δεν έχουν καν ιδέα πώς έφτασαν μέχρι εκεί.